Nog voor dat hij er een nieuwe machine kocht, deed Mazak de ogen van Pieter Cappoen, zaakvoerder van Platteau, al open gaan. Tijdens een bezoek aan de productiefaciliteiten van de verspaningsspecialist in Japan, ontdekte hij er hoe er ook voor de productie van kleinere onderdelen en dito series een toekomst in België kan zijn. Het antwoord schuilt in doorgedreven automatisering. Zo gezegd, zo gedaan. De Integrex J-200S met RoboJob Tower en automatische klauwwissel, een primeur voor de Benelux, vormde de eerste stap in zijn meesterplan.
Pieter Cappoen nam zeven jaar geleden het Poperingse bedrijf Platteau over. Een geval van ondernemingsbloed dat onweerstaanbaar kriebelt. “Ik kende het bedrijf van vroeger: ik heb hier nog vakantiejob gedaan en altijd contact gehouden met de zaakvoerders. Toen ze zelf geen opvolging hadden, was deze zaak een uitstekend vertrekpunt voor mij. Ik wist uit eigen ervaring dat de basis goed zat.” Het was het begin van een verhaal van investeren. “In eerste instantie wilde ik het machinepark uitbreiden om grotere stukken te kunnen afleveren. Hier is steeds meer vraag naar, maar blijft het aantal aanbieders nog relatief beperkt. Eerst ging het tot 5 m, dan volgde een machine tot 7,5 m en vervolgens tot 11,5 m. Telkens machines van dezelfde fabrikant, om de uitwisselbaarheid van programma’s, gereedschappen en operatoren te faciliteren. Willen we nog groter gaan, dan zal er een nieuwe bedrijfshal voor gebouwd moeten worden.” Ruimte die Platteau wel nog ter beschikking heeft. Het bedrijf kan nog verdubbelen op de huidige site.
Automatisering van kleinere werkstukken
Maar eerst wilde Cappoen investeren in het kleinere werk. “Om onze klanten het volledige spectrum te kunnen aanbieden. Weliswaar speelt de concurrentie veel harder in dit segment, zowel uit binnen- als buitenland. Automatisering is dan ook meer een noodzaak dan een luxe om dat op een economisch rendabele manier te kunnen.” Cappoen kreeg in 2018 de kans om Mazak in Japan te bezoeken. Daar kreeg zijn visie over een eigen manarme productie helemaal vorm. “Ik heb veel gepraat met die mensen en gezien hoe ook zij omgaan met de schaarste aan technisch personeel. Door in te zetten op een doorgedreven automatisering, kan ik overdag één shift met operatoren draaien. Zij nemen het complexere werk voor hun rekening en zorgen voor het instellen en programmeren van het werk ’s nachts. Dan is het aan de robot om de machines gedurende 16 uur spanen te laten maken. Voor mij is dat de manier om kleinere stukken te bewerken.”
Lees meer