Eigenlijk had Ron van Gompel met Metaalindustrie Vermeulen vorig jaar een andere investering willen doen: een stuk grond kopen voor nieuwbouw en daar dan in 2022 of 2023 een nieuwe fiberlaser zetten. “De nieuwbouwplannen hebben we vanwege corona uitgesteld; de investering in de fiberlaser hebben we naar voren gehaald”, zegt de metaalondernemer uit Bladel. Met die laatste beslissing is hij maar al te blij.”
Met grote klanten in onder andere de trailerbouw, zakelijke koffiemachines en aangepast vervoer dacht Van Gompel een veilige spreading te hebben. Totdat Europa vorig jaar vanwege het coronavirus massaal in lockdown ging. Toen viel een fors deel van de omzet weg. “Inmiddels hebben we nieuwe klanten, onder andere uit de machinebouw. Hierdoor hebben we meer snijwerk in dikkere plaat; staal tot 20 mm, rvs tot 15 mm dik. Dat kunnen we dankzij de fiberlaser nu in eigen huis doen.” De machine kan overigens 25 mm staal, 25 mm rvs en 25 mm aluminium aan.
Fiberlaser vervangt CO2-laser
Metaalindustrie Vermeulen heeft in november de acht jaar oude Mazak CO2-laser verruild voor een nieuwe Mazak Optiplex Nexus 3015 fiberlaser met 6 kW-laserbron. “Onze CO2-lasersnijmachine was pas van 2012. Maar we konden steeds moeilijker concurreren met de fiberlasers.”
Van Gompel wijst op een order voor een van de vaste klanten: snijwerk van 8 mm dik staal. “Op onze oude machine kostte dat twee uur snijden; op de nieuwe fiberlaser slechts 40 minuten.” Daarmee kan hij weer meekomen met de marktprijzen. En het zorgt voor flink meer snijcapaciteit. “De laser is niet langer de bottleneck.” Behalve lasersnijden doet Metaalindustrie Vermeulen ponsnibbelen en zetten, maar ook het inpersen van bouten en moeren.
Lees meer