Dagelijks eten miljoenen mensen brood, croissants, gebakjes, pizza’s en andere deegproducten, verwerkt op Nederlandse machines. Rademaker in Culemborg levert over de hele wereld productielijnen aan industriële bakkerijen. Om kwaliteit en service te waarborgen, wil het familiebedrijf technisch alle maakdelen in eigen huis kunnen produceren. Een up-to-date machinepark is hiervoor een voorwaarde.
Rademakers grootste croissantlijn kan bij een standaardgrootte zo’n 96.000 stuks per uur produceren. “We bouwen alle lijnen naar wens van de klant en zo modulair mogelijk. Zo kan de klant eenvoudig ombouwen naar een ander product”, zegt Jens van Buuren. Met een eigen technologiecentrum (proefbakkerij) kan vooraf het deegproduct van de klant worden geproduceerd en heeft de klant inzicht hoe een dergelijke productielijn opereert. Er zijn meer dan 1.200 operationele lijnen voor onder andere brood en bladerdeegproducten, croissants, pizza’s en quiches. De productlijnen zijn geïnstalleerd op alle werelddelen, waarbij 98% buiten Nederland. Kleinere industriebakkerijen hebben voornamelijk gestandaardiseerde productlijnen, waarbij de configuratie en mogelijkheden veelal vooraf zijn vastgelegd. Het grootste marktsegment is echter klantspecifiek. Hierbij is bijna alles mogelijk.