Niemand wil betalen voor voorraad

Roosen Machining in Valkenswaard heeft afgelopen jaar geïnvesteerd in een geautomatiseerde productiecel die 7 dagen per week praktisch onbemand, zonder te veel steltijd, kleine batches produceert. Met kleine batches kun je concurreren, zegt business unit manager Willem van Heesewijk. Niemand wil immers kosten van voorraden dragen, dus moet je maken wat de klant nodig heeft.

De Mazak Integrex i-350-H ST samen met de RoboJob Tower maken wat de klant nodig heeft.

De vijf vestigingen van Roosen Industries hebben elk hun eigen specialiteit. Het Belgische Arendonk maakt lasconstructies en plaatwerk; in Eersel vindt in de mechatronicaafdeling de assemblage plaats en is geïnvesteerd in een nieuwe cleanroom (ISO-klasse 5 en 6). Valkens waard produceert het frees- en draaiwerk. Hier worden, net als bij de vestiging in India, onderdelen geproduceerd voor directe toelevering aan klanten of aan de mechatronica-unit in Eersel. Bovendien worden onderdelen vervaardigd voor eigen producten van de groep (schokdempers van AST Suspension en klantspecifieke ergonomische handlingsystemen voor grote, zware producten van Roosen BPL). “We kunnen klanten het hele pakket bieden”, zegt Van Heesewijk. Hij stuurt de 50 medewerkers van Roosen Machining in Valkenswaard aan. Vanuit Valkenswaard wordt ook de productie van de Noord-Indiase vestiging aangestuurd. Die is net als alle andere vestigingen ISO 9001 en 14001 gecertificeerd, met dezelfde hoogwaardige Mazak-machines. “We werken in India op hetzelfde kwaliteitsniveau. We halen regelmatig mensen uit India om ze hier te trainen.” Dat het bedrijf klanten een EU-tarief en een India-tarief kan aanbieden, is de kracht, vindt hij. Outsourcen in India met een aanspreekpunt in Nederland. De levertijd is vaak een beslissende factor. Maandelijks komt er een container frees- en draaidelen over; goed geconserveerd, want anodiseren, verzinken en lakken gebeurt in Nederland.

Efficiencyslag maken

Een verschil tussen de twee vestigingen is de automatisering. India heeft die (nog) niet. Daar schaalt de fabriek makkelijk op van twee naar drie ploegen. Dat is in Nederland anders. Hier wordt geïnvesteerd in automatisering, zoals de Mazak Integrex i-350H ST met Smooth Ai-besturing, gekoppeld aan het RoboJob Tower-systeem en een stangenlader. Samen met een Mazak Quick Turn 250 MSY met stafaanvoer is dit de meest recente investering. Het maakt deel uit van de strategie om een efficiencyslag te maken en de beschikbare uren in een week beter te benutten. Van Heesewijk: “Ongenuanceerd gezegd verkopen we als toeleverancier uren. De minuten cyclustijd op de machine kun je verkopen; zorg dus dat je de machine zoveel mogelijk uren laat draaien. Zeker met de toenemende looncomponent moeten we deze slag nog meer maken. Met kleine batches kun je concurreren zonder dat je hiervoor te veel steltijd genereert. Maken wat de klant nodig heeft, want noch de klant noch wij willen ruimte opofferen voor voorraad; en niemand wil de kosten hiervan dragen.” Bovendien past de automatisering bij de manier waarop Roosen Industries met de krappere arbeidsmarkt omgaat. “We zijn begaan met onze mensen. Niet alleen de machines zijn ons kapitaal, maar ook de medewerkers. Daar moet je zuinig op zijn.

Automatisch opspanning wisselen

De Mazak Integrex i-350 H ST met draai- en B-as voor freesbewerkingen en onderste revolverkop, samen met het Tower-systeem leent zich hier goed voor. De robot wisselt de klauwen van de klauwplaat of de spantangen, die beide in een van de lades van de 4,5 meter hoge Tower opgeslagen liggen. De totale opslagcapaciteit bedraagt 6.000 kilo. De operators hoeven de machine veel minder vaak zelf om te bouwen; dat doet de robot. Zij managen vooral programma’s en het proces. De Mazak Integrex machine is uitgerust met een geautomatiseerde meetcyclus. Tijdens de productie wordt de maatvoering van de werkstukken in de opspanning gemeten. Overschrijdt deze waarde een van de tolerantiegrenzen, dan wordt de offset automatisch aangepast, zodat de werkstukken weer binnen de toleranties vallen. “In de oude situatie haalden we het stuk van de machine af, gingen naar de meetkamer, moesten eventueel de machine bijstellen om pas daarna verder te gaan. Nu is het veel makkelijker binnen de bandbreedte te blijven. We produceren constante kwaliteit”, legt Van Heesewijk uit. De capaciteit om 112 gereedschappen in het magazijn op te slaan, is ruim voldoende om een breed scala aan werkstukken onbemand te bewerken. “In plaats van een veelvoud aan frezen voor het voorfrezen pak je daar nu één of twee maten voor. De nadruk ligt bij een dergelijk systeem meer op het voorkomen van stilstand, wat minder op cyclustijd.”

Procesbeheersing

Bij Roosen Machining staat een groot aantal Mazak CNC-machines. Het is het huismerk. “We hebben ook andere machines, maar uniformiteit, één aanspreekpunt voor service en opleiding is makkelijker. Onze stellers en operators kunnen hier aan meerdere machines werken.” Daar komt bij dat jarenlange ervaring met de Japanse machines toont dat ze betrouwbaar zijn. “Mazak-machines gaan lang mee. Maar het eindigt. Daarom hebben we de nieuwe QuickTurn MSY gekocht, als vervanging.” Ook deze compacte CNC-draaibank met Y-as wil hij verder automatiseren dan alleen de huidige stafaanvoer. Een cobot gaat de precisiecomponenten inzetten en uitnemen. Die mogen namelijk niet beschadigd worden. De nieuwe Integrex-productiecel draait nu 20 tot 22 uur per dag, 7 dagen in de week, ook in het weekend. “We willen naar 24 uur per dag continu”, zegt Van Heesewijk. De betrouwbaarheid is dan belangrijk aandachtspunt; van de machine én van het hele proces. Dit geldt vooral voor de spanenafvoer. Mazak heeft deze Integrex voorzien van een zwaarder Mayfran Consepkoelsysteem, met onder andere extra hogedrukpompen voor betere spanenafvoer, zonder stilstand. “Spanen mogen geen spelbreker zijn.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Yamazaki Mazak Nederland.

Dankzij de opslagcapaciteit en het wisselen van spanmiddelen door de robot kan Roosen Machining onbemand kleine batches produceren.